Registrera   |   Logga in
Eller

Nyttigt


Bruttovikt, tjänstevikt och totalvikt

Bruttovikt

Bruttovikt är den vikt ett fordon har vid ett speciellt tillfälle, den kan således variera från gång till annan beroende på hur mycket bagage det är vid det aktuella tillfället.

Överkurs
Bruttovikten delas in i tre bärighetsklasser. Bärighetsklass, BK, är den klassificering som används av Trafikverket för att gradera bärighet, det vill säga hur stor belastning en bro eller en väg i det allmänna vägnätet klarar av. Enskilda vägar är inte klassificerade utan regleras med lokala bestämmelser.

BK1
På vägar och broar med bärighetsklass 1 tillåts högre fordonsvikter. Denna klassificering följer även EUs bestämmelser. 95 % av det allmänna vägnätet i Sverige omfattas av BK1.För BK1 gäller max 60 tons bruttovikt.

BK2
För vägar med klassificeringen BK2 gäller max 51,4 tons bruttovikt. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara betydligt lägre.

BK3
För vägar med klassificeringen BK3 gäller max 37,5 tons bruttovikt. Beroende på fordonets axelavstånd och axeltryck kan tillåten bruttovikt vara betydligt lägre.

Tjänstevikt

Tjänstevikt, vikten (massan) hos ett fordon inklusive förare, bränsle och olja.


Totalvikt

Totalvikt är lika med tjänstevikt plus maxlast för bilen. Tjänstevikt är vikten av tom bil inklusive förare (beräknad till 75 kg). Maxlast är den högsta lastvikt bilen är konstruerad för.

Totalvikten är summan av fordonets tjänstevikt och den beräknade vikten av största antal passagerare (inte föraren) och den största mängd gods som fordonet är inrättat för. I totalvikten för en motorcykel ingår inte sidvagnens totalvikt.

Totalvikt för släp är lika med tjänstevikt plus maxlast för släpet när det står avkopplat.


Axeltryck

Axeltryck är en beteckning som anger hur högt trycket från ett av ett fordons hjulaxlar är mot underlaget.


Boggitryck


Boggitryck är en beteckning som anger hur högt trycket från en boggi på till exempel en lastbil är mot vägbanan. Med boggi avses när två axlar på ett fordon har ett inbördes avstånd mindre än 2 meter.

Beroende på tillåten bärighetsklass för respektive vägavsnitt varierar det tillåtna boggitrycket. Det högsta tillåtna boggitrycket för bärighetsklass BK1 är 20 ton, för BK2 16 ton och för BK3 12 ton. Observera att kort avstånd mellan de i boggin ingående axlarna, kan medföra att trycket begränsas ytterligare.